Щоб уникнути харчових отруєнь, пам’ятайте:
Що потрібно знати про гострі кишкові інфекції!
Гострі кишкові інфекції широко розповсюджені на земній кулі. Найвідоміші серед них черевний тиф, паратифи, холера, дизентерія, гельмінтози та деякі інші. Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізмів, а також гельмінтами (глистами). Джерела збудників хвороб – хворі люди, а також так звані бактеріоносії, у яких немає проявів хвороби. Збудники виділяються назовні з каловими масами (фекаліями). Головні шляхи потрапляння збудників гострих кишкових інфекцій в організм здорової людини - із забрудненими водою та харчовими продуктами.
Люди часто, не замислюючись, використовують для пиття воду з відкритих і випадкових джерел. Якщо взяти до уваги те, що, до прикладу, дизентерійна паличка зберігається у річці до 35 днів, а у колодязній воді – до 27 днів, то стає зрозумілим, яку велику роль у розповсюдженні кишкових інфекцій відіграє водний фактор. Джерелами забруднення відкритих водойм та неглибоких колодязів є неочищені побутові та стічні води. Крім того, в окремих населених пунктах білизну все ще перуть в річках, озерах. Особливо небезпечними можуть бути неправильно побудовані та переповнені надвірні туалети. Тоді створюються умови для того, щоби вміст вигрібних ям із ґрунтовими, дощовими і талими водами потрапляв у колодязі та водойми, розташовані нижче по рельєфу.
Рекомендуємо пити попередньо знезаражену воду (наприклад, кип’ячену). Якщо для пиття використовується некип’ячена вода, то тільки з такого джерела (наприклад, із прибудинкового колодязя), на яке є дозвіл санепідстанції.
Важливу роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють ягоди, фрукти, овочі у випадках, коли вони вживаються не митими. А як ще буває у нас? На вулиці можна побачити такі сценки: дитина умовляє батьків дати їй щойно куплені фрукти, а жалісливі батьки часто виконують ці прохання. Можливо, вони не знають, що на цій самій, скажімо, полуниці, вишні, малині збудники дизентерії виживають протягом трьох-чотирьох днів, на яблуках, винограді, порічках, грушах – 5-7 днів, на сливах – 6-8 днів. Овочі та фрукти можуть забруднюватися не тільки руками хворих, які їх збирають або продають, а ще й водою при поливі городів.
Перед вживанням овочі та фрукти обов’язково треба ретельно мити під краном або проточною водою і додатково обдавати кип’ятком.
Молоко та молочні продукти теж є ідеальним середовищем для розмноження мікробів – збудників дизентерії, черевного тифу або інших кишкових захворювань. Наприклад, дизентерійна паличка, попадаючи в молоко, більш ніж 20 днів зберігає здатність викликати у людини захворювання.
Рекомендуємо вживати молоко тільки у кип’яченому та пастеризованому вигляді.
Розповсюдження гострих кишкових інфекцій збільшується в теплу пору року, чому сприяє поява мух – активних переносників збудників інфекційних захворювань. Окрім постійно діючих факторів, діють також сезоні та часові: мільйони людей їдуть за місто, збільшується туризм – внутрішній та міжнародний, де нерідко нехтують елементарними правилами гігієни.
Загородити шлях кишковим інфекціям – справа не тільки медиків, а й всього населення в цілому.
При появі перших ознак любого кишкового розладу необхідно негайно звернутись до лікаря.
До прикладу, якщо у дитини погіршилося самопочуття, навіть незначно порушився характер випорожнень, не шукайте причин, не посилайтеся на прорізування зубів, зміну харчування тощо – негайно звертайтеся до лікаря. Справа спеціаліста визначити причину. Зовсім неприпустимо при будь-яких кишкових розладах займатися самолікуванням, як ще іноді це прийнято. Нормальний склад мікрофлори кишківника та її певне розташування у відділах шлунково-кишкового тракту є дуже важливим для здоров’я фактором. При невірному застосуванні лікарських препаратів мікрофлора може втратити свої захисні функції, і у кишківнику починають розмножуватися сторонні, не властиві організму мікроби, в тому числі і збудники гострих кишкових захворювань.
Будь-яка «самодіяльність» при кишкових захворюваннях неприпустима.
Пам’ятайте!
ХВОРОБУ ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ.
У РАЗІ ЗАХВОРЮВАННЯ НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ, ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ЛІКАРЯ!